RAZPOKANČKI BREZ GLUTENA IN LAKTOZE (+vegan option)

Živjo!!

Tale recept je mešanica ene parih receptov za piškotke in sem ga prilagodila moji prehrani brez laktoze in glutena.




Sestavine:

-200g jedilne čokolade
-190g brezglutenske moke (jaz uporabljam znamko freee, plain white gf flour- dobi se jo v Kalčku)
-60g kakava v prahu
-2 žlički pecilnega praška
-200g rjavega sladkorja (uporabila sem nerefiniran sladkor- Molases, tega uporabiš 170g)
-ščep soli
-125g masla (uporabljam znamko Alsan- rastlinska margarina, dobi se jo v Kalčku)- naj bo sobne temperature, mehek na otip.
-2 jajci (veganska opcija 1, veganska opcija 2 )
-1 žlička vanilijevega ekstrakta
-0,75dl mleka (uporabila sem riževega)
-3/4 žličke ksantan gumi


Navodila

Maso naredimo noč prej, da se dobro strdi in ne paca po rokah, ko jih oblikujemo in postavimo na pekač.

Čokolado stopimo v 'parni kopeli'. Stopljeno odstavimo.

V posodo presejemo moko, kakav, pecilni prašek in ksantan gumi ter premešamo.

V drugi posodi penasto zmešamo maslo in sladkor. Dodamo jajci, vanilijo in sol. Zmiksamo in počaki prilijemo rahlo ohlajeno čokolado (če je prevroča lahko rumenjak zakrkne). Počasi sorazmerno vmešavamo mešanico suhih sestavin (moka, kakav...) in mleka.

Testo pokrijemo s folijo in ga čez noč (ali vsaj za par ur) postavimo v hladilnik.

Pečico segrejemo na 175 stopinj celzija.
Ko smo pripravljeni za peko, testo izoblikujemo v kroglice in jih povaljamo v sladkorju v prahu ter jih položimo na pekač obložen s peki papirjem.




Piškote pečemo 13 minut. (+/- 1 min)





Ko jih vzamemo ven bodo še mehki, ohladimo jih na mrežici. Ko se ohladijo jih zapremo v 'air tight' posodo.

Dober tek;)